Home

tijdgeest

 

Generatie 10

(1685 - 1745)

 

   

"Vrijgevochten", Thea Beckman

Varen over de wereldzeeën, vreemde landen zien, avonturen beleven. Zo stelt Jasper het zich voor als hij aanmonstert op de Anne-Maria. Maar het loopt heel anders, want binnen enkele weken staat hij, geketend aan de andere bemanningsleden, op de kade van Tunis om als slaaf te worden afgevoerd.
De kaping heeft hij overleefd, dat wel. Maar daar is ook alles mee gezegd.Voor hem ligt een onzekere toekomst. Op de galeien? Of nog erger: in de mijnen? Of gewoon verkocht worden om de rest van je leven als slaaf te worden afgebeuld?
Hoop om vrijgekocht te worden is er voor de kapitein en de stuurman. Maar de rest van de bemanning ... ja, wie bekommert zich om hen?
Voor Jasper is dat het begin van een tocht die hem onder meer dwars door de Tunesische woestijn zal voeren; een avontuur vol verrassingen. Uiteindelijk wordt hij toch galeislaaf, maar dan op een kaperschip.
Boeiend van de eerste tot de laatste letter.

Verenigde Oostindische Compagnie, V.O.C. (1602-1798), Nederlandse handelsvereniging, opgericht in 1602 voor de handel op de Indische archipel; ontving van de Staten-Generaal het monopolie en een aantal soevereiniteitsrechten, zoals het voeren van oorlog; de Compagnie had een dagelijks bestuur van 17 leden, de Heren Zeventien; in 1798 werd de Compagnie met de bezittingen en schulden overgenomen door de staat.

1745: Slag bij Fontenoy. Een gecombineerd Nederlands, Brits en Oostenrijks leger met een sterkte van 53.000 man lijdt een nederlaag tegen de Fransen. De geallieerde troepen onder commando van de hertog van Cumberland slagen er niet in het Franse beleg van Doornik te doorbreken. Maurits van Saksen, de beste Franse veldheer van het moment, bewijst zijn superioriteit door met groot gemak het geallieerde leger te verslaan en Doornik in te nemen. Alle barričresteden van de Republiek in de Zuidelijke Nederlanden vallen in Franse handen.