Home

tijdgeest

 

Generatie 11

(1655 - 1715)

 

   

Gouden Eeuw, in het algemeen een tijdperk van welvaart en culturele bloei; in verscheidene wereldbeschouwingen de eerste van de vier fasen in een cyclische wereldbeloop: een gouden, een zilveren, een koperen en een ijzeren eeuw; in de Nederlanden en in Frankrijk duidt men met de Gouden Eeuw de 17de eeuw aan.

"Stad in storm", Thea Beckman

Het verhaal begint op de heksenwaag in Oudewater, in 1672, en eindigt met de verwoesting van Utrecht twee jaar later. Hans, de drukkerszoon, beleeft gevaarlijke jaren: de Fransen bezetten de stad. Anderhalf jaar van geweld en steeds toenemende uitbuiting volgen. Om het moreel van de bevolking hoog te houden, drukken Hans en zijn vader 's nachts in het geheim pamfletten met nieuws dat de belegerde stad is binnengesmokkeld. Er is altijd wel nieuws, want er gebeurt veel in die dagen. De Hollandse waterlinie wordt voortdurend bestookt en voor Kijkduin worden de Engelsen door de Ruyter verslagen. Maar ondertussen worden de gebroeders de Witt door het gepeupel afgemaakt, tot ontsteltenis van vriend en vijand. Als de Fransen eindelijk wegtrekken en de Zeven provincien weer vrij zijn, krijgt Utrecht nog een klap, misschien wel de zwaarste... [1 augustus 1674: orkaan verwoest het middenschip van de Dom van Utrecht]

Verenigde Oostindische Compagnie, V.O.C. (1602-1798), Nederlandse handelsvereniging, opgericht in 1602 voor de handel op de Indische archipel; ontving van de Staten-Generaal het monopolie en een aantal soevereiniteitsrechten, zoals het voeren van oorlog; de Compagnie had een dagelijks bestuur van 17 leden, de Heren Zeventien; in 1798 werd de Compagnie met de bezittingen en schulden overgenomen door de staat.