Home

tijdgeest

 

Generatie 18

(1445 - 1505)

 

 

"Het geheim van Rotterdam", Thea Beckman

Het is Driekoningen, 6 januari 1473. Truitje Blasius vindt op de hoek van de Botersloot en de Vrouwensteeg een pasgeboren baby, gewikkeld in wat jute. Truitje en haar man, de meester-kuiper jan Blasius, nemen de baby liefdevol in huis op. Ze noemen hem Caspar, naar een van de Drie Koningen. Rotterdam wordt in die periode bezet door jonker Frans van Brederode. De stad is voor hem een goede uitvalsbasis voor zijn veroverings- en strooptochten in de rijke omgeving. Dit betekent dat voor de poorters van Rotterdam het voedsel schaars wordt nu zij geen handel meer kunnen drijven met het hen omringende gebied. Als Caspar tien jaar is ontmoet hij Grietje, de dochter van chirurgijn Melchior. Via meester Melchior raakt hij betrokken in allerlei geheimzinnige activiteiten. Zijn leven verandert.

"Hasse Simonsdochter", Thea Beckman

Het is de tijd van de Hanzesteden, van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Kampen is een wereldstad, maar Hasse, dochter van een mandenvechter, vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit om met haar zelfgemaakte pijl en boog in de rietlanden langs de IJssel te zwerven. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd, maar Hasse neemt haar eigen beslissing. Ze 'verbidt' Jan van Schaffelaar (d.w.z. ze redt hem van het schavot door met hem te trouwen). Met hem trekt ze naar de Veluwe waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre moet behartigen. Hasse geniet van het vrije, ongebonden leven. Als jongen verkleed doet ze mee met de overvallen en als boogschutter weet ze het respect van de mannen af te dwingen. In  Barneveld wordt het vendel in het nauw gedreven, en Hasse vraagt zich angstig af hoe ze de belegering zullen overleven.

[In 1482 is Jan van Schaffelaar volgens de overlevering van de toren van Barneveld gesprongen]

Hoekse en Kabeljauwse twisten, partijtwisten in Holland in de 14de en 15de eeuw; de namen Hoeken en Kabeljauwen ontstonden tijdens de opvolgingsstrijd tussen Willem V en zijn moeder Margaretha (1345-1354) en bleven in gebruik tot het einde van de 15de eeuw; het laatst gebruikt in de Jonker-Fransenoorlog; de betekenis veranderde soms; de adel was grotendeels Hoeks, terwijl veel steden Kabeljauws waren.
925 - 1515 Graventijd; ons land maakt deel uit van het Duitse rijk, 1250 - 1519 Late middeleeuwen
Vroeg-renaissance (1420-1500)