Home

tijdgeest

 

Generatie 2

(1925 - 1985)

  

 

Bevrijding van Nederland in 1944-1945  

"Oorlogswinter", Jan Terlouw

Michiel van 15 maakt de laatste bittere oorlogswinter van 1944/45 mee. Eerst als toeschouwer, later betrokken bij het ondergrondse werk. In het dorpje aan de IJssel komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen, want misplaatst vertrouwen kan het hele dorp in het ongeluk storten. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid. Ook in de moeilijkste omstandigheden staat hij alleen. Hij moet zijn eigen oordeel vormen, zijn eigen beslissingen nemen als een volwassen man.

"Oosterschelde windkracht tien", Jan Terlouw

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 wordt Zuidwest-Nederland getroffen door een stormvloed die acht procent van Nederland onder water zet en vele levens kost. Deze stormramp is aanleiding voor de Deltawet, waarin is vastgelegd dat een aantal zeearmen zal worden afgesloten met een dam. Niet iedereen is daar gelukkig mee. Want vooral de afsluiting van de Oosterschelde, en daarmee afsluiting van de getijdestroom, heeft ingrijpende gevolgen voor het milieu en de mossel- en oestercultuur.

Jan Terlouw beschrijft de angstige gebeurtenissen tijdens de stormramp en neemt vervolgens twintig jaar later de draad weer op als de discussie rondom de afsluiting van de Oosterschelde ten volle is losgebarst.